20. kolovoza 2021.

Važnost probiotika u prehrani

Da bi dobro funkcionirao, naš imunološki sustav zahtijeva ravnotežu i sklad. Iako se moramo brinuti o vlastitom zdravlju i imunitetu tijekom cijelog života. Nekako smo se zbog pandemije koronavirusa ove godine najviše okrenuli zdravlju. S obzirom na to da je sezona gripe i virusa pokrenuta, ne škodi govoriti malo više o tome kako pomoći našem imunitetu u borbi protiv vanjskih štetnika.

Imunitet zahtijeva zdrav način života

Kada govorimo o imunitetu, često koristimo izraz "imunološki sustav" jer našem imunitetu moramo pristupiti upravo kao sustav, a ne kao zasebna cjelina. Da bi dobro funkcionirao, naš imunološki sustav zahtijeva ravnotežu i sklad. Možemo mu pružiti zdravu prehranu, redovitu tjelovježbu i zdrav način života. Zdrav imunološki sustav štiti naše tijelo od vanjskih štetnih čimbenika kao što su bakterije, virusi, gljivice i toksini.

U prvoj pomoći u obrani našeg imuniteta dobivamo probiotike, probiotičku hranu i bakterije Lactobacillus casei. Lactobacillus je rod bakterija u obliku štapa obitelji Lactobacillaceae, a karakterizira ga njihova sposobnost proizvodnje mliječne kiseline. Oni igraju iznimno važnu ulogu u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda. Njihova uporaba nije ograničena na proizvodnju jogurta, sireva i kiselog mlijeka, već i za proizvodnju ukiseljenog povrća i nekih vrsta kruha, vina i sokova. Budući da su ove bakterije komenski stanovnici našeg probavnog sustava, sve se više koriste u preventivne i terapijske svrhe.

Probiotik štiti imunološki sustav Probiotici su živi mikroorganizmi ("dobre" bakterije) koji, kada se primjenjuju u odgovarajućim količinama, blagotvorno djeluju na zdravlje domaćina. Oni pomažu u vraćanju ravnoteže unutar naših crijeva čija mikroflora može postati poremećena zbog stresa, bolesti, prekomjerne konzumacije alkohola i drugih štetnih čimbenika. Ovdje nam ponovno u pomoć priskaču "dobre" bakterije Bifidobacterium i Lactobacillus.

Zdravstvene prednosti probiotika

Probiotici imaju brojne zdravstvene prednosti na našem tijelu. Osim poboljšanja našeg imunološkog sustava, oni također mogu poboljšati naš mentalni. Bore se protiv alergija, pomažu nam u održavanju tjelesne težine, snižavanju krvnog tlaka i poboljšanju probave zbog učinka snižavanja kolesterola. Probiotici se također preporučuju za proljev i zatvor jer je u obje situacije poremećena crijevna flora.

Pet namirnica bogatih probioticima

JOGURT

Vjerojatno najpoznatija hrana bogata dobrim bakterijama je jogurt, ali nije svaka ista. Na primjer, "z hills Fortia sadrži bakterijsku kulturu Lactobacillus casei, L. casei u količini od čak 108 dobrih bakterija u 1 ml proizvoda. Inulinska vlakna dodatno potiču rast i aktivnost dobrih bakterija. Dodani vitamini A i D3 doprinose normalnoj imunološkoj funkciji.

KEFIR

Fermentirano mlijeko nastaje dodavanjem bakterija i raznih vrsta kvasca kravljem ili kozjem mlijeku. Upravo te bakterije pretvaraju laktozu u mliječnu kiselinu, au simbiozi s kvascima nastaju specifična zrna kefira, koja su odgovorna za specifičan sastav, okus i pjenušavi "učinak" kefira, koji se često naziva mliječni šampanjac.

SIR

Određene vrste sira mogu biti izvrstan izvor probiotika. Pogotovo ako su napravljeni od nepasteriziranog mlijeka kao što su cheddar, parmezan, gouda i mozzarella.

KISELI KUPUS I KISELI KRASTAVCI

Bogata probioticima, ali i organskom kiselinom koja pomaže u stvaranju dobrih bakterija. Ima visok postotak vitamina C i probavnih enzima i izvrstan je izvor laktobacila.

KVASAC

Suhi pivski kvasac je riznica vitamina B-kompleksa, a kao dodatak prehrani povećava energiju i jača probavni sustav. Smatra se probiotikom jer pomaže kod probavnih problema zahvaljujući mikroorganizmima koji pomažu u održavanju pravilne funkcije probavnog sustava.

JABUČNI OCAT

Jabučni ocat sadrži bakterije koje potiču zdravlje crijeva i održavaju probavu urednom, a korisnije je jesti nego piti. Bogata je kalijem, natrijem, kalcijem, magnezijem i beta-karotenom. Također sadrži vitamine A, B1, B2, B6, C i E, octenu kiselinu, druge voćne kiseline i pektin koji potiče probavu.

Pretplatite se na newsletter

Slava amet, amet elit nulla tellus, arcu.

Hvala vam na poslanoj poruci. 
Došlo je do pogreške u pokušaju slanja poruke. Pokušajte ponovno kasnije.

Ostavite komentar